Főoldal


Finomság

Gyors sajt souflée

Hozzávalók kb 4-6 adagra:

50g vaj darabokra vágva (plusz a kivajazáshoz)
60g liszt (plusz a kilisztezéshez)
150g trappista és füstölt sajt vegyesen reszelve
4db tojás
300g tej
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt feketebors
100g tejszín legalább 30%-os
Fél teáskanál só


  • time
  • gluten
  • lactose
  • egg
  • meat
  • fish
  • vegetable

A tejet, tejszínt, vajat, reszelt sajtokat, szerecsendiót, sót, borsot, egy lábasban feltesszük a tűzhelyre. kis fokozaton folyamatosan kevergetjük, amíg a sajt el nem olvad. hozzáadjuk a lisztet, majd azzal is 1-2 percig kevergetjük, vigyázzunk, le ne égjen (ilyenkor már nagyon könnyen leég).

Levéve a tűzről 5percig pihentetjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat. (Fontos, hogy egyszerre csak 1 tojást keverjünk el, sokkal könnyebb dolgunk lesz így)

Kivajazunk és kilisztezünk kis hőálló formákat, vagy hőálló bádog edényeket. 2/3ig töltjük a sajtos masszával.( lehet még sajtkockákat ilyenkor a tetejére szórni) Majd előmelegített sütőben 180 fokon kb 20percig sütjük, lehetőleg légkeverés nélkül.

Akkor kész ha szépen feljön és aranybarna színű. Melegen fogyaszthatjuk akár köretnek, vagy önálló előételnek.

Ne ijedjünk meg a sütőből kivéve elég hamar elkezd összeesni. ilyen a souflée.

Én extra hozzávalóként parmezánnal szoktam ízletesebbé tenni. ilyenkor kevesebbet teszek bele a más sajtokból.